Lapte negru de Elife Shafak
5/5 pe goodreads. Indiscutabil.
Dupa titlul cartii ma asteptam sa citesc despre o mare drama sociala care se intampla inafara forului interior al autoarei. De data asta, marea drama se intampla chiar in sufletul protagonistei.
In Lapte Negru veti citi despre luptele interioare pe care le duce protagonista prin intermediul asa-ziselor Degetitci. Sau Corul Vocilor Discordante.
O carte in care autoarea, printr-o scriitura neobisnuita, aduce pe piedestatul constientizarii lupta crancena care se duce din rastimpuri de un sir mare de scriitoare intre alegerea de a fi mama intr-o buna zi sau a continua arta scriitoriceasca si a da nastere operelor literare in loc de aducerea pe lume a copiilor.
Ca si argumente puternice, Elif Shafak vine cu un sir, aproape interminabil, de exemple de femei ale scrisului care au avut sorti diferiti: unele aveau copii dar si scriuau, altele au ales doar drumul scrisului, si considerau cartile lor publicate drept "copiii" lor, si ca lucrarile erau de-a dreptul "nascute"... Alte femei, pentru a se mentine si mai ferm pe valurile foarte masculinizate ale scriiturii din acele vremuri, si-au schimbat numele, alegandu-si pseudonime masculine. Si toate, absolut toate au avut succes. Printre ele:
Jane Austen, Sylvia Plath, Virginia Woolf, Alice Walker, Ayn Rand, Zelda Fitzgerald, George Sand, George Eliot si lista continua...
Autoarea impleteste aidoma unei tesaturi, scriitura fantastica, agenda si eseistica, transformand cartea intr-un fel de cristomatie literara dar si poveste in acelasi timp. Mi-ar placea sa vad Lapte Negru ecranizat intr-o zi sub forma de desen animat.
Ce cale a ales protagonista acestei carti va las pe voi sa descoperiti.
Lectura placuta!
Revin cu lista completa a scriitoarelor mentionate in aceasta carte care au revolutionat literatura mondiala
Edinburgh
21/10/22
Comments
Post a Comment